Case Study : Datchet, Berkshire

Before
During the build
During the build
Finished garden

Stage One - The Brief

Our client asked us to create a garden with an informal scheme that would create more privacy from the passing boats sailing on the nearby River Thames, while still retaining views from the garden of the river and arable farmland beyond. Planting throughout the garden was to be colourful and provide interest throughout the year. A small patio was to link both the existing summerhouse and apple tree to the new scheme. A tree seat would provide a relaxing area in the shade, close to the house and provide great views of the garden. The inclusion of the patio would provide a more practical area for catching the evening sun. A more simple and informal seating area in the south corner of the garden was to be designed, surrounded by planted borders to provide shelter and a degree of enclosure.

Stage Two - The Result

As the house was elevated with the garden sloping down towards the river it was important to create areas of privacy within the garden without compromising views of the river. New patios and paths were incorporated using a natural sandstone paving slab to match the existing paving on the raised terrace. The existing granite sett paths were also incorporated into the scheme and by using granite setts to edge the new sandstone paving gave the hard landscaping continuity throughout the garden. New patios and seating areas were created that offered great views of the garden and river but still maintained privacy from boats sailing past. The selection of plants used throughout was carefully considered so that the colour scheme harmonized and subtly changed colour as you moved from border to border.

Testimonial

"Thank you so much for the work on the garden. It looks absolutely delightful and we will enjoy watching it grow."